Okategoriserade

Billigare eller dyrare att handla mat online?

Idag väljer många att använda sig av onlinetjänster för att handla vanliga matvaror på ett snabbt och enkelt sätt. Det är smidigt och man sparar tid – men är det billigare, dyrare eller samma pris som att handla i en fysisk butik?

Billigare eller dyrare varor?

Många tror att varorna kostar mer online jämfört med i dom fysiska butikerna men så är det inte alltid. På vissa varor kan det skilja någon krona här och där men samtidigt kan priset mellan exakt samma vara skilja sig mycket mellan dom vanliga fysiska butikerna.

Man kan inte säga att det blir speciellt mycket dyrare att handla online jämför med i fysisk butik om man endast räknar på kostnaderna för varorna men däremot kan det tillkomma kostnader när det är dags att ”checka ut” och betala.

Kostnader som kan tillkomma vid onlinehandling

När man plockar ihop sina varor i en onlinebutik kan man generellt se hela tiden hur summan ökar för varje vara man lägger i korgen. När man sedan ska gå vidare till nästa steg med betalning kan den summan ibland öka utan att man lagt till något mer, och det beror på dom kostnader som tillkommer hos vissa.

  • Plockavgift – en kostnad som butiken tar för att plocka varorna
  • Leveransavgift – en kostnad för hemleverans av varorna 

Plockavgiften varierar mellan 0 – 49 kronor i dom jämförda butikerna, och leveransavgiften ligger mellan 0–129 kronor. 

Summa summarum kan man säga att det kan vara både billigare och dyrare att handla mat online men det beror till stor del på vilken butik man väljer och vilka eventuella kostnader som tillkommer för tjänsten.

Dessutom är det lättare att bara köpa det man tänkt när man handlar online. Den där lockade chokladbiten vid kassan åker inte med i korgen ”bara för att”, utan man håller sig till handlingslistan som man förberett. Här finns en sida om barnböcker och annat för familjen.