Nyheter

Mat i kombination med vin

När det är dags för middagsbjudning är en av de störa nötterna att knäcka hur maten och drycken ska matchas. Man vill få fram de bästa smakerna från båda två och det kan vara klurigt att veta vilket vin man ska välja till köttet, fisken eller soppan. Det finns många tips om mat i kombination med vin och för att vara säker på att lyckas med det här är det bra att kunna grunderna.

Hur smaker påverkar varandra

För att matcha rätt mat och dryck måste man veta hur olika smaker påverkar varandra. Vilka smaker tar fram vilka och vilka smaker mildrar andra. Det man brukar utgå från är våra fem grundsmaker sött, salt, syrligt, beskt och umami, där den sista är relativt ny i sammanhanget.

mat och vinServerar man råvaror med mycket sälta i, till exempel salta korvar, ska man ha ett vin med hög syra. Syran rundar nämligen av sältan och gör den mindre skarp. Det är bland annat därför ostron och champagne är en så klassisk kombination. Syrliga viner tar fram lite av den sötma som finns i maten. Serverar man söt mat ska man ha ett sött vin. Sötma mildrar sötma och tar fram syrlighet och balanserar smakerna. Exempel på söt mat är majs, morötter, jordärtskockor, potatis och vissa skaldjur. Serverar man en måltid med mycket syra i ska man välja ett syrligt vin. Syran tar bort mycket av syran i måltiden. Den syrliga maten tar i sin tur bort mycket av den strävhet som kan finnas i röda viner. Ett mått man brukar gå efter är att rätten du serverar och vinet ska vara lika syrliga för att få fram de bästa smakerna och att inget ska ta överhanden. Väljer man att servera beska råvaror och vill mildra beskan lite ska man välja ett syrligt alternativ. I dessa fall är vita viner att föredra framför röda som i många fall kan öka beska och strävhet. Besk mat kan till exempel vara olika sorters sallader och vissa örter. Mat med mycket umami i förstärker strävhet och bitterhet i viner och man ska tänka på att ett strävt rödvin upplevs som ännu strävare.

Det kan verka konstigt att servera ett syrligt vin till syrlig mat och ett sött till söt. Kanske säger logiken att ett sött alternativ borde passa bättre till syrliga råvaror då smakerna borde ta ut varandra. Men det fungerar inte riktigt på det viset. De motsatta smakerna framhäver i stället varandra och gör att ett sött vin kan smaka väldigt sliskigt om det serveras till syrlig mat och den syrliga maten kan upplevas som alldeles för syrlig.

Det viktigaste när du ska servera mat i kombination med vin är att tänka på hur de olika smakerna framhäver varandra. Var noga med att servera rätt sorts dryck till rätt sorts mat för att lyckas med konsten att visa både måltiden och drycken från sin bästa sida.