Nyheter

Hur blir man en bra säljare?

Att vara en bra säljare handlar om att förstå hur människor tänker, gissa deras tankar och förekomma dem med ett svar på deras frågor innan de hunnit ställa den eller ens tänka den. Det låter kanske svårt men det positiva är att det lär man sig med tiden när man jobbar som säljare. Säljtalangen kan användas i många olika sammanhang, bland annat när du säljer produkter för att få in pengar till reskassan, klasskassan, föreningskassan eller sparkassan.

Att sälja varan – Sales Pitch
Som säljare behöver du också ha ett slags tal förberett som reklam för det du säljer, en så kallad sales pitch. Målet för dig som säljare är att få kunden att känna att de behöver och vill ha varan du säljer, att de måste ha den, även om de kanske aldrig kommit på tanken att köpa det ifall du inte hade dragit ditt tal på dem.

Hur långt ditt tal ska vara och vilken sorts uppbyggnad det ska ha beror helt på vilken vara du säljer. Om du säljer något bekant, säg strumpor, behöver du inte säga mer än vem du är, varför du säljer det du säljer och fråga om de är intresserade. Är det en vara som den potentiella köparen inte alls är bekant med kan det vara på sin plats med en lite längre förklaring av varan – då har du också chansen att sälja in den på ett riktigt snyggt sätt.

Skönmåla varan
Som säljare gäller det att undvika de negativa orden med varan du säljer. Säg inte ord som ”pris” eller ”kostnad”, som är negativt förknippade, utan säg istället ”den kostar bara…”.

Ge bara kunden den positiva delen!

Och kanske viktigast, glöm inte att vara glad och trevlig med ett leende på läpparna. Om du har ett sinne för humor, använd det fullt ut! Trevlighet är A och O när det kommer till att sälja.