Helsingborg

Bibliotek Helsingborg

Bibliotek Helsingborg spelar en viktig roll i Helsingborgs Stads kulturella och bildande landskap. Med sitt breda utbud av böcker, digitala resurser och evenemang erbjuder biblioteken i Helsingborg en plats för invånarna att lära, växa och koppla av. Genom att erbjuda ett brett utbud av tjänster, såsom att låna böcker och digitala medier, skapa mötesplatser och erbjuda evenemang, bidrar Bibliotek Helsingborg till en ökad förståelse och intressanta upplevelser för invånare i alla åldrar.

Huvudbiblioteket i Helsingborg, Helsingborgs stadsbibliotek, ligger centralt i stadens vackra parkområde och erbjuder både invånare och besökare en modern och välkomnande atmosfär. Här kan man hitta böcker, tidningar, multimedia och tillgång till digitala resurser för alla åldrar, intressen och språk. För de som behöver hjälp med att söka information, använda bibliotekets resurser eller få tipspå evenemang och aktiviteter finns det personal tillgänglig för att erbjuda vägledning och support.

Förutom Helsingborgs stadsbibliotek finns det flera andra bibliotek som ingår i Bibliotek Familjen Helsingborg. Dessa filialer erbjuder en kombination av fysiska och digitala resurser, och bidrar till att göra bibliotekets tjänster mer tillgängliga för alla invånare i Helsingborgsregionen. Med fokus på tillgänglighet och användarvänlighet strävar Bibliotek Helsingborg efter att vara en central plats för lärande, inspiration och gemenskap i Helsingborgs Stad.

Bibliotek Helsingborg erbjuder en mängd böcker inom olika ämnesområden, från skönlitteratur till facklitteratur.
Bibliotek Helsingborg erbjuder en mängd böcker inom olika ämnesområden, från skönlitteratur till facklitteratur.

Ämnesområden

Böcker

Bibliotek Helsingborg erbjuder en mängd böcker inom olika ämnesområden, från skönlitteratur till facklitteratur. Besökare kan hitta inspiration och material genom att utforska deras samlingar, som ständigt uppdateras med nya titlar.

TV-Spel

För de som är intresserade av TV-spel finns det också en samling av spel till olika konsoler. Biblioteket strävar efter att erbjuda medier som passar alla åldrar och intressen, så att besökare kan upptäcka och prova på olika spelgenrer.

Filmer

Bibliotek Helsingborg erbjuder även filmer inom en rad olika genrer och format, både på DVD och Blu-ray. Här kan man hitta allt från de senaste storfilmerna till klassiker och dokumentärer.

Tidskrifter

För de som föredrar att läsa tidskrifter finns det en samling av nationella och internationella magasin och tidningar, både på svensk och engelska. Detta ger besökarna möjlighet att hålla sig uppdaterade om allt från nyheter till specialintressen.

Två Miljoner Böcker

En av de mest imponerande aspekterna av Bibliotek Helsingborg är deras samling av över två miljoner böcker. Detta innebär att det ämnesområde du är intresserad av, är det troligt att du kommer att hitta något att läsa eller lära dig om där.

E-Böcker

För de som föredrar digitala böcker finns det ett stort utbud av e-böcker att låna. Detta ger besökarna möjlighet att läsa när och var de vill, på deras egen enhet. För att låna e-böcker krävs ett bibliotekskort och en internetanslutning.

Ljudböcker

Bibliotek Helsingborg erbjuder också ett brett urval av ljudböcker för alla åldrar och intressen. Ljudböcker är ett utmärkt alternativ för den som vill lyssna på en bok istället för att läsa den, och kan ofta laddas ner direkt till en personlig enhet.

Boken Kommer För personer med nedsatt rörlighet erbjuder Bibliotek Helsingborg en tjänst kallad ”Boken Kommer”. Genom denna tjänst kan personer få böcker, filmer och annat material levererat direkt till deras hem. Detta gör det möjligt för alla att ha tillgång till bibliotekets resurser, oavsett deras fysiska förmåga att besöka biblioteket.

Tillgängliga Tjänster

Fjärrlån

På Bibliotek Helsingborg kan du som besökare använda dig av fjärrlån, vilket innebär att böcker och andra material kan lånas från andra bibliotek inom Familjen Helsingborg. Du söker efter material genom att använda dig av bibliotekskatalogen, och vid behov får du hjälp av bibliotekspersonalen för att beställa ett fjärrlån.

Mikrofilmsläsare

Helsingborgs Stadsbibliotek finns det tillgång till mikrofilmsläsare som besökarna kan använda för att ta del av äldre material, exempelvis tidningar och arkiv. Hjälp med att använda mikrofilmsläsaren finns att få av bibliotekspersonalen vid behov.

Funktioner Online

Bibliotek Helsingborg erbjuder en rad digitala funktioner och tjänster via sin webbplats. Besökare kan:

  • Låna e-böcker och e-tidskrifter: Genom att använda sitt bibliotekskortsnummer och en personlig pinkod kan man låna digitala böcker och tidskrifter för att läsa på dator, surfplatta eller smartphone. En mängd olika titlar och genrer finns tillgängliga att låna.
  • Reservera böcker och andra material: Om en bok eller annat material är utlånat kan du reservera det via bibliotekskatalogen och få ett meddelande när det återlämnas och är tillgängligt för utlån.
  • Få hjälp med källkritik: Webbplatsen erbjuder även länkar och resurser för att förbättra din förmåga att bedöma och hantera källor kritiskt, vilket kan vara användbart för studenter och forskare.

Helsingborgs Bibliotek fokuserar på att erbjuda sina besökare tillgängliga tjänster med hjälp av kunnig personal och en välutrustad webbplats.

Besök Och Kontakt

Kommuner

Familjen Helsingborg är ett samarbete mellan flera kommuner i nordvästra Skåne, som arbetar tillsammans för att erbjuda invånarna en högkvalitativ och enhetlig service inom biblioteksväsendet. I Helsingborgs-regionen finns det många bibliotek som du kan besöka och utforska. För att hjälpa dig att hitta det bibliotek som passar just dig kan du besöka deras gemensamma hemsida, där du hittar kontaktuppgifter, öppettider och mycket mer.

Stadsbiblioteket

Helsingborgs stadsbibliotek är det största biblioteket i regionen och erbjuder en rad tjänster och resurser för invånarna. På Stadsbiblioteket finns det en mängd olika avdelningar och funktioner som är tillgängliga för besökare. Om du vill kontakta en specifik avdelning eller funktion kan du hitta deras kontaktuppgifter på deras webbsida.

För att underlätta ditt besök erbjuder Stadsbiblioteket möjligheten att boka en bibliotekarie som kan hjälpa dig med dina biblioteksärenden. Detta inkluderar en timmes individuell handledning, så var noga med att boka tid i förväg och beskriv ditt ärende så detaljerat som möjligt för att de kan förbereda sig inför mötet.

Kontakta Oss

Om du har några frågor om biblioteken i Helsingborg eller behöver hjälp med något biblioteksärende kan du kontakta dem via deras kontaktsida. Här hittar du kontaktuppgifter till alla anslutna bibliotek samt deras personal och tjänster. Tveka inte att ta kontakt om du behöver hjälp eller bara vill veta mer om vad biblioteken kan erbjuda.

Regler Och Avgifter

Låneregler

Bibliotek Helsingborg, som ingår i Familjen Helsingborg, erbjuder sina besökare en rad olika regler kring utlån av böcker och andra medier. Åldersgränser är etablerade för att säkerställa att materialet hanteras på lämpligt sätt och att besökare kan låna det som passar deras ålder.

För vuxna över 18 år tillämpas en förseningsavgift på 3 kronor per exemplar och dag. När det gäller TV-spel och liknande medier, är förseningsavgiften 5 kronor per exemplar och dag. Det är dock viktigt att notera att det inte tillkommer några förseningsavgifter på barnmedier, även om det är vuxna som lånar dem.

Avgifter

Om du har en avgift som du ska betala till biblioteket, kan du göra det direkt på bibliotekets webbsida. Övertidsvarningar skickas ut till de registrerade e-postadresserna tre dagar innan lånetiden går ut. Det är viktigt att hålla sina kontaktuppgifter uppdaterade för att undvika onödiga avgifter.

Biblioteket betjänar flera kommuner inom Familjen Helsingborg och erbjuder allmänheten en rad olika tjänster och resurser som går utöver låneförmånerna. Dessa inkluderar e-böcker, lokaler för uthyrning och evenemang för barn och unga. Genom att besöka Bibliotek Helsingborg kan besökare dra nytta av dessa resurser och förbättra sina kunskaper och färdigheter inom en mängd olika områden.

Särskilda Tjänster

Bibliotek Helsingborg erbjuder flera särskilda tjänster för att erbjuda stöd och hjälp till sina besökare.

Boken Kommer

”Boken Kommer” är en service som erbjuds för de personer som av funktionsnedsättning eller sjukdom inte kan besöka biblioteket på egen hand. Boken Kommer innebär att biblioteket kommer till dig och levererar böcker och annat material direkt till din dörr. Detta skapar en tillgänglig och smidig lösning för personer som annars kanske inte skulle ha möjlighet att låna böcker från biblioteket.

Släktforskning

På Bibliotek Helsingborg ges möjlighet att få hjälp med släktforskning. Detta är en tjänst som kan vara särskilt värdefull för de som är intresserade av att lära sig mer om sin släkthistoria och sina anfäder. Bibliotekets personal och resurser kan vara en viktig källa till information och hjälp för släktforskare.

Sammantaget hjälper dessa särskilda tjänster till att skapa en mer inkluderande och givande upplevelse för besökarna på Bibliotek Helsingborg. Genom att erbjuda dessa tjänster blir biblioteket mer än bara en plats för att låna böcker – det blir en plats där alla är välkomna och kan finna stöd i sina strävanden efter kunskap och lärande.

Förslag Och Feedback

Bibliotek Helsingborg uppmuntrar besökare att lämna förslag och feedback för att förbättra sina tjänster och utbud. Biblioteket värdesätter åsikter från invånare, företag och besökare eftersom det hjälper dem att identifiera områden som fungerar bra och de som kan förbättras.

Inköpsförslag

Om du har några förslag på böcker, filmer, musik eller andra saker som du önskar att biblioteket ska ha i sin samling kan du lämna ett inköpsförslag. Det är viktigt att invånarna i Helsingborg får tillgång till material som är relevant och intressant för dem.

Hjälp

Om du behöver hjälp med att använda bibliotekets tjänster eller har frågor angående deras verksamhet, är bibliotekspersonalen där för att hjälpa dig. Biblioteket erbjuder också olika typer av resurser, såsom datorer, e-böcker och e-tidskrifter som kan vara användbara för dig.

Kontakta Oss

För att lämna synpunkter, förslag eller ställa frågor kan du kontakta biblioteket via deras webbplats. Du kan också lämna dina synpunkter online via deras e-service.

Bibliotekarie

Biblioteket Helsingborg har kunniga bibliotekarier som kan hjälpa dig med dina frågor och behov. Oavsett om det handlar om att hitta en specifik bok, få hjälp med forskning eller lära dig mer om bibliotekets tjänster, är bibliotekarierna där för att hjälpa och stötta dig i din ärende.

Evenemang Och Föreläsningar

Biblioteket Helsingborg arrangerar regelbundet en rad olika evenemang och föreläsningar för att engagera och inspirera sina besökare. Dessa evenemang fokuserar ofta på att stärka kunskap, bredda perspektiv och stimulera kreativitet.

En viktig del av bibliotekets evenemang är föreläsningar, som kan behandla en mängd olika ämnen, från samhällsfrågor och politik till personlig utveckling och mental hälsa. Föreläsningarna har som mål att öka medvetenheten om aktuella frågor och inspirera till diskussion och tankeväckande konversation.

På biblioteket finns det även möjlighet att delta i inspirerande evenemang som författarbesök, bokcirklar, workshops och kulturella aktiviteter. Genom dessa evenemang strävar biblioteket efter att skapa en social och lärande miljö där besökare kan utbyta idéer och erfarenheter samtidigt som de vidgar sina världsbilder.

Även om majoriteten av evenemangen äger rum på plats i biblioteket, finns det även digitala evenemang som streamade föreläsningar och webbinarier, vilket gör det möjligt för fler personer att ta del av programmet oberoende av geografisk placering.

Det är viktigt att notera att vissa evenemang och föreläsningar kan kräva förhandsanmälan och/eller en avgift för att täcka kostnaderna för arrangörerna. Besök Bibliotek Helsingborgs evenemangskalender för att hitta kommande evenemang och för detaljerade beskrivningar av varje evenemang eller föreläsning.

Vanliga frågor

Vilka öppettider har biblioteket i Helsingborg?

Biblioteket i Helsingborg har varierande öppettider. Det är rekommenderat att kolla på Helsingborgs stadsbiblioteks webbplats för att se de aktuella öppettiderna.

Finns det e-ljudböcker på Helsingborgs bibliotek?

Ja, Helsingborgs bibliotek erbjuder e-ljudböcker. Du kan reservera och låna e-böcker hos Bibliotek Familjen Helsingborg och sköta dina biblioteksärenden dygnet runt.

Hur fungerar meröppet på Helsingborgs bibliotek?

Meröppet är en funktion som ger dig tillgång till biblioteket även när det är stängt. För att använda meröppet måste du ha ett bibliotekskort och en personlig kod. Mer information om meröppet och hur det fungerar finns på deras webbplats.

Vilka tjänster erbjuder biblioteket?

Biblioteket erbjuder en rad tjänster förutom att låna böcker, såsom film, TV-spel, tidningar, och databaser. De samarbetar också med Helsingborgs skolor för att främja läsning och lärare kan låna böcker för eleverna.

Hur reserverar jag böcker i Helsingborgs bibliotek?

Du kan reservera böcker och andra media genom att logga in på Bibliotek Familjen Helsingborgs webbplats med ditt bibliotekskort och personlig kod. Där kan du söka efter och reservera den bok du vill låna, och sedan hämta upp den på biblioteket.

Kan jag använda Pressreader på Helsingborgs bibliotek?

Ja, du kan använda Pressreader på Helsingborgs bibliotek. Pressreader är en digital tjänst som ger dig tillgång till tusentals tidningar och tidskrifter från hela världen. Du kan använda Pressreader både på bibliotekets datorer och via din egen enhet om du är inloggad på bibliotekets wifi.