När det är dags för middagsbjudning är en av de störa nötterna att knäcka hur maten och drycken ska matchas. Man vill få fram de bästa smakerna från båda två och det kan vara klurigt att veta vilket vin man ska välja till köttet, fisken eller soppan. Det finns många tips om mat i kombination med vin och för att vara säker på att lyckas med det här är det bra att kunna grunderna.
Hur smaker påverkar varandra
För att matcha rätt mat och dryck måste man veta hur olika smaker påverkar varandra. Vilka smaker tar fram vilka och vilka smaker mildrar andra. Det man brukar utgå från är våra fem grundsmaker sött, salt, syrligt, beskt och umami, där den sista är relativt ny i sammanhanget.

Det kan verka konstigt att servera ett syrligt vin till syrlig mat och ett sött till söt. Kanske säger logiken att ett sött alternativ borde passa bättre till syrliga råvaror då smakerna borde ta ut varandra. Men det fungerar inte riktigt på det viset. De motsatta smakerna framhäver i stället varandra och gör att ett sött vin kan smaka väldigt sliskigt om det serveras till syrlig mat och den syrliga maten kan upplevas som alldeles för syrlig.
Det viktigaste när du ska servera mat i kombination med vin är att tänka på hur de olika smakerna framhäver varandra. Var noga med att servera rätt sorts dryck till rätt sorts mat för att lyckas med konsten att visa både måltiden och drycken från sin bästa sida.