Vävstolen är en uppfinning som har haft stor inverkan vad det gäller att mönstra textilier och kläder. Den lär ha sitt ursprung i Kina och kom till Europa något före Medeltiden. I svensk historia användes denna teknik först till att väva in tecken för ättetillhörighet på de mantlar man bar på den tiden. Den var naturligtvis förbehållen adeln då den för den tiden var oerhört dyrbar. Speciellt med ett intrikat vapen invävt på ryggen. Kanske var detta föregångaren till att mönstra tyg.
Krångel med mönstrat
Mönstrade tyger kan vara krångliga när det tillverkas kläder av sådant material. Vad det beträffar underkläder kan man tycka att detta inte spelar så stor roll, de uppvisas vanligtvis inte offentligt. Trots detta finns både kalsonger och undertröjor med fantasifulla mönster. Vanligare är att ha ett litet märke på plagget, faktiskt kan även en sådan betraktas som ett mönster. Men man kanske i första hand tänker på storrutigt eller i den stilen när mönster kommer på tal.
Ge illusioner
Män av den välväxta typen bör tänka särskilt på vad det beträffar att bära kläder med mönster. Vill man verka smalare än man är eller kanske kortare om man är lång, kan mönster vara väsentligt. Att klä sig rätt med mönstrat är en konst och på Stora Storlekars hemsida kan man få veta mer om stora kläder och klädmode. Fiskbensmönster har sin speciella nisch vad rockar beträffar, men det förekommer även i byxor och kavajer. Vissa textilier med detta mönster kan ge ett särskilt vertikalt intryck och kan vara lämpligt för stora män. Har man en vid midja vill man få kläderna att ge ett intryck mer kompakt på bredden.