Att kombinera vin och mat kan både vara knepigt och roligt. Resultatet av aromers samspel upplevs ofta subjektivt och därför finns det inga rätt eller fel i frågan.
Det finns många åsikter om hur man skapar en bra kombination. Ibland kan det till och med vara så enkelt som att välja en maträtt man tycker om tillsammans med ett vin man föredrar. Överlag finns det två alternativ när man bestämmer vin till maten. Antingen att komplettera eller att skapa kontrast. Genom att komplettera väljer man att skapa samklang av vinets och matens egenskaper där aromer som liknar varandra får gå hand i hand. Det innebär att man tar hänsyn till två liknande drag, så som en pepprig maträtt tillsammans med ett vin med peppriga toner. För att garantera en spegling av smaker är det vanligt att använda en del av vinet man tänkt servera som ingrediens i maträtten. På så sätt lockar man fram det bästa ur båda komponenterna.
För att skapa konstrast kan man istället välja en fet maträtt tillsammans med ett syrligt vin. När man äter fet man skapas en hinna av fett över smaklökarna. Syran i vinet kan ta sig igenom detta men även ett strävare vin fungerar utmärkt. I annat fall kan strävheten i röda viner vara svår att kombinera med maträtter. Hetta och beska i maten ökas tillsammans med ett strävt vin och vinet blir ännu strävare om det kombineras med sötma eller umami. Även om många väljer att sträva efter en spegling av smaker kan det även vara roligt, allteftersom man blir mer säker, att experimentera med kontraster.
En god kombination
Fyllighet är ett nyckelord när det kommer till mat och vin i kombination. Det är viktigt att maträtten och drycken ligger ungefär lika på denna skala. Vinets kraft och karaktär får alltså inte ta över smakupplevelsen eller tvärtom. Syftet med att kombinera mat och dryck är att ge de båda delarna bättre smak. Kan man inte smaka den ena kompententen är det självfallet inte heller en lyckad kombination.
På samma sätt fungerar det om man tänkt bjuda på mer än en typ av vin. Huvudregeln är att man serverar de lättare vinerna före fylliga eller torrare viner före söta. Detta för att de mer dominerande smakerna inte ska ta övertaget och påverka upplevelsen resten av kvällen.