Artiklar

Olika trycksaker för bröllop

Till ett bröllop finns det massor av olika trycksaker. Det viktigaste är att man har inbjudningskort och tackkort. De flesta brudpar väljer dock att beställa många flera trycksaker inför sitt bröllop. Idag är det vanligt med vigselprogram, festprogram, placeringskort och menyer. Det kan också vara en god idé att trycka upp namnskyltar vid varje kuvert så att gästerna enkelt hittar sin plats om ni har bordsplacering. I texterna bör ni spegla festens känsla och atmosfär. Om det är en formell tillställning bör det också framgå av texterna i de olika trycksakerna. Om ni tillverkar trycksakerna för bröllopet i samma tema så skapar ni ett enhetligt intryck.

Var köper man trycksaker för bröllop?

Det finns många webbutiker som säljer inbjudningskort och andra trycksaker för bröllop. Det finns en rad olika designer och stilar på trycksaker så ibland kan det nästan vara svårt att välja. Det enklaste brukar vara att välja en butik som säljer trycksaker som motsvarar den stil ni har på ert bröllop och er budget. Sedan kan ni göra ”shortlists” med alla trycksaker och utbyta åsikter och tankar med varandra. Det är viktigt att ni är överens om vilken design ni ska ha på era trycksaker så att ni båda känner er nöjda.

Vad ska man tänka på när man beställer trycksaker?

Om man beställer trycksaker till bröllopet på internet är det viktigt att man beställer från ett seriöst företag. Man kan till exempel be om rekommendationer från något av alla de bröllopsforum som finns eller fråga vänner och bekanta. På trycksakerna ska man ha med olika typer av information. På inbjudningskorten bör datum, klädkod, toastmaster och kontaktuppgifter finnas med. Ni bör också skriva ut innan vilket datum ni vill ha svar om gästen kan närvara eller inte vid bröllopet.

Vad kostar trycksaker för bröllop?

Trycksaker för bröllop kan egentligen kosta hur lite eller hur mycket som helst. Man kan göra en väldigt enkel inbjudan som man skriver ut själv hemma från datorn. Har du en större budget så kan du använda en grafisk designer som hjälper dig med all design på alla trycksaker till bröllopet och som kommer med förslag på färgtoner och design. Ni kan sedan välja den design ni tycker passar bäst till just ert bröllop. Personliga och fina trycksaker kan man även beställa på internet i många prisklasser. Ni kan även ta kontakt direkt med ett tryckeri och be dem trycka upp era trycksaker för bröllopet.

Använd en klassisk safety razor

En safety razor är ett av de mest klassiska rakverktygen du kan använda. På svenska kallas de säkerhetshyvlar även om det engelska uttrycket är mycket vida spritt. De erbjuder en nära rakning som ger ett bra och hållbart resultat.

En nära och skonsam rakning

Den första safety razorn kom i början av 1900-talet och innan dess hade man använt rakkniv i flera tusen år. Tanken bakom den nya rakhyveln var att göra rakningen enklare och smidigare samtidigt som den skulle vara billig. En rakkniv kräver ganska stort underhåll med både rengöring, strigling och slipning. Det tog lång tid och den nya säkerhetshyveln var mycket enklare att använda. Det enda man behövde göra efter rakningen var att göra rent hyveln och när bladet blivit slött slängde man det och satte ditt ett nytt. Det revolutionerade hela rakbranschen.

Det har sedan dess kommit andra nyheter och till dessa hör flerbladshyveln och rakapparaten. Rakapparaten är smidig och går snabbt att använda men resultatet blir inte långvarigt och den ger ingen nära rakning. Flerbladshyveln är mycket populär och väldigt enkel att använda. Den kräver inte heller något mer underhåll än rengöring efter varje rakning och bladet byts ut när det har blivit slött. Dessa rakblad är dock ganska dyra och med dubbelrakblad till en klassisk säkerhetshyvel kan du få ner den kostnaden markant, från hundralappar till bara några kronor per rakblad. Dessutom håller dubbelrakbladen upp till tre gånger så länge som de till ett flerbladssystem.

Safety razors har alltid varit eftertraktade men intresset för dessa har börjat öka rejält på senare tid. Nu ställer män högre krav på sin rakning och många vill prova den här klassiska rakhyveln. Med den här typen av hyvel får du en väldigt nära rakning som i princip kan likställas med rakning med kniv. I början kan det ta lite tid att vänja sig vid den teknik som krävs när man rakar sig med en säkerhetshyvel. Rakbladshuvudet är inte rörligt och det är mycket viktigt att man själv ser till att följa ansiktets former för att undvika små skärsår. Ha hyveln i cirka 30 graders vinkel och raka med små, korta drag. Kom ihåg att du alltid ska raka i samma riktning som skägget växer. Rakbladet är väldigt vasst och du behöver inte trycka för att skäggstråna ska skäras av. Låt hyvelns egen tyngd sköta trycket så kommer du att få en fantastisk nära och skonsam rakning. Det finns många fördelar med en safety razor och du kommer inte att ångra dig om du byter.

Ett samspel av smaker mellan mat och vin

mat och vinAtt kombinera vin och mat kan både vara knepigt och roligt. Resultatet av aromers samspel upplevs ofta subjektivt och därför finns det inga rätt eller fel i frågan.

Det finns många åsikter om hur man skapar en bra kombination. Ibland kan det till och med vara så enkelt som att välja en maträtt man tycker om tillsammans med ett vin man föredrar. Överlag finns det två alternativ när man bestämmer vin till maten. Antingen att komplettera eller att skapa kontrast. Genom att komplettera väljer man att skapa samklang av vinets och matens egenskaper där aromer som liknar varandra får gå hand i hand. Det innebär att man tar hänsyn till två liknande drag, så som en pepprig maträtt tillsammans med ett vin med peppriga toner. För att garantera en spegling av smaker är det vanligt att använda en del av vinet man tänkt servera som ingrediens i maträtten. På så sätt lockar man fram det bästa ur båda komponenterna.

För att skapa konstrast kan man istället välja en fet maträtt tillsammans med ett syrligt vin. När man äter fet man skapas en hinna av fett över smaklökarna. Syran i vinet kan ta sig igenom detta men även ett strävare vin fungerar utmärkt. I annat fall kan strävheten i röda viner vara svår att kombinera med maträtter. Hetta och beska i maten ökas tillsammans med ett strävt vin och vinet blir ännu strävare om det kombineras med sötma eller umami. Även om många väljer att sträva efter en spegling av smaker kan det även vara roligt, allteftersom man blir mer säker, att experimentera med kontraster.

En god kombination

Fyllighet är ett nyckelord när det kommer till mat och vin i kombination. Det är viktigt att maträtten och drycken ligger ungefär lika på denna skala. Vinets kraft och karaktär får alltså inte ta över smakupplevelsen eller tvärtom. Syftet med att kombinera mat och dryck är att ge de båda delarna bättre smak. Kan man inte smaka den ena kompententen är det självfallet inte heller en lyckad kombination.

På samma sätt fungerar det om man tänkt bjuda på mer än en typ av vin. Huvudregeln är att man serverar de lättare vinerna före fylliga eller torrare viner före söta. Detta för att de mer dominerande smakerna inte ska ta övertaget och påverka upplevelsen resten av kvällen.

Det finns en massa roliga kombinationer och det allra bästa är att testa sig fram. Trekronorvin.se erbjuder kurser inom mat och vin i kombination för den som vill lära sig mer. Man får då lära sig hur grundsmakerna påverkar varandra och hur man kan anpassa sina recept efter ett utvalt vin.